Paul volgde de practitioner en master bij Anné Linden in 1986-88, en begon zelf met opleiding te verstrekken in 1994. Hij bleef zich vervolmaken in NLP door naast een trainers opleiding bij Anné Linden ook die training te gaan volgen bij de grondlegger van NLP Richard Bandler. verder nog bij John Grinder co-grondlegger, Robert Diltz, Robert Mac Donald, Anthony Robbins, Edward Reese, Brian van der Horst, Mark Furman, Michael Hall (neuro-semantics), Tim Halbom, Suzi Smit, Judith Delozier.

In 2000 werd hij uitgenodigd door Robert Diltz op het millenium congres in Santa Cruz, in de universiteit van Californië, waar NLP ontstaan is. Daar heeft Paul een workshop gegeven over NLP en spirituele ontwikkeling voor trainers uit 28 verschillende landen. Op dat moment al was hij de voorloper van wat men in 2007 ' NLP derde generatie' is gaan noemen.

NLP derde generatie is het opentrekken van NLP naar andere disciplines, 'NLP... plus'. Hij werd als spreker over dit onderwerp gevraagd op het congres NLP in Nederland in 2007.

Paul geeft nog steeds de sterke oorspronkelijke basis opleiding van NLP, en vervolledigt, verrijkt en bekrachtigt die basis van, uit een hoger perspectief, van uit sjamanisme, en vanuit de wetenschappelijke hoek, kwantumfysica. Misschien wordt dit binnen enkele jaren de vierde generatie genoemd?

Hij schreef inmiddels 20 boeken, (waarvan 11 over NLP), die uitgegeven zijn in 7 verschillende talen.